L’objectiu final de les comunicacions és aconseguir que un ordinador estableixi comunicació amb un altre.
Entre tots dos ordinadors hi pot haver 2 metres de distancia i una connexió directa.
En tots dos casos, I’operador d’un ordinador dialoga amb I’altre sense advertir quina mena d’enllaç hi ha entre ells.
Utilitat de les xarxes:
Les xarxes d’ordinadors són de gran utilitat en el món empresarial, econòmic, científic i privat.
Les xarxes permeten transmetre dades entre els ordinadors que pertanyen a diferents grups de treball, per intercanviar-se informació quasi instantaniament.
Sense necessitat de recórrer a altres mitjans de comunicació: cartes, facsímils, lIistats, disquets o cintes.
D’aquesta manera s’evita la duplicació d’aquesta informació en cada punt on es necessita.
Les xarxes afavoreixen la descentralització de les tasques de gestió de les empreses que tenen nuclis de decisió repartits per les seves zones d’influència. Cada nucli és autonom en les decisions sectorials i, d’aquesta manera, alliberen l’ordinador central d’aquestes tasques. L’ordinador central s’encarrega de coordinar i mantenir la xarxa.
Quan un dels ordinadors de la xarxa queda fora de servei, per algun error de funcionament, la seva tasca passa a ser executada per un altre ordinador.
Les xarxes alleugen els colls d’ampolla produïits per la càrrega excessiva de treball en un ordinador, pel fet de poder distribuir parts d’aquesta feina a altres ordinadors de la xarxa.
Estructura bàsica de la xarxa
L’establiment de comunicació entre dos punts A i B, per a l’intercanvi de dades, es realitza mitjançant una estructura en qué es distingeixen 7 parts: canal de transmissió i ETD (emissor i receptor), interfície (emissor i receptor), ETCD (emissor i receptor).Equip terminal de dades
L’equip terminal de dades (ETD) del punt A (o B) és la màquina que utilitza I’usuari final. Generalment, inclou un processador i pot ser emissor de dades, receptor de dades o totes dues coses alhora. En la bibliografia de comunicacions, és usual utilitzar I’acrònim anglés DTE (Data Terminal Equipment). Un detector remot de condicions ambientals, que a determinades hores del dia envia les dades meteorològiques a I’ordinador central, és un exemple d’un ETD emissor de dades.
Una impressora és un ETD receptor de dades que escriu els caracters que ha rebut a través de la xarxa. Cal no oblidar que dins de la impressora es troba un microprocessador que no és res més que un petit ordinador.
En la figura 8c, es pot veure la interconnexió d’un ordinador i una impressora a través de la xarxa telefónica.
Un ordinador personal unit a una xarxa és un ETD emissor/receptor de dades, ja que pot enviar informacions i rebre respostes des d’un altre punt de la xarxa
La interfície entre ETD i ETCD del punt A (o B) és l’enllaç entre les dues unitats.
La interfície entre ETD i ETCD se sol ajustar a alguna norma estandarditzada que dicta la quantitat de fils de connexió, el tipus de connectors, les característiques dels senyals elèctrics pels fils i la seqüència correcta de senyals o protocol necessari per transmetre informació. Normes ampliament utilitzades són la connexió serie RS232, la connexió serie V.24, la connexió serie X.21 i la connexió paral·lel Centronics.
Equip terminal del circuit de dades
L’equip terminal del circuit de dades (ETCD) del punt A (o B) és la unitat que adapta la informació emesa per l’ETD a les característiques del canal de transmissió.Aquest circuit aïlla de la xarxa de comunicacions el processador i el seu entorn: memòria interna, memòria externa i perifèrics.
Les línies de transmissió utilitzen tecnologies de comunicació que els ordinadors no poden controlar directament, i per utilitzar-Ies fan servir els equips ETCD. L’exemple típic d’un ETCD són els mòdems, que permeten la connexió d’un ordinador a la xarxa telefònica normal.
Canal de transmissió
El canal de transmissió és la línia física d’enllaç entre dos punts A i B.
Les xarxes locals dins d’un edifici utilitzen cable coaxial, com el de les antenes de TV, parells de fils trenats o fibra óptica.
No hay comentarios:
Publicar un comentario